Inaktivitet er ligeså farligt som at ryge

Det er nok de færreste, der efterhånden ikke er bekendt med, at rygning er både farligt og usundt. Men i en ny videnskabelig artikel fortæller forskere nu, at hvis man tilbringer for meget tid i sofaen, er man ens helbred faktisk mere i fare, end hvis du ryger. Inaktivitet er nemlig det absolut værste, du kan udsætte din krop for, også værre end rygning og overvægt, skriver videnskab.dk.

Personer, der er i generelt dårlig form, har langt større risiko for at dø i 50-årsalderen end både rygere, diabetikere og overvægtige mennesker, der ikke er i dårlig form, viser et studie af 12.000 midaldrende mænd og kvinder, som artiklen henviser til.

Samme omkostninger som rygning

En af artiklens forfattere Karim Khan (professor i sportsmedicin ved University of British Columbia i Canada) fortalte på en konference på SDU om konsekvenserne ved at være i dårlig form:

– En dag med fysisk inaktivitet har samme omkostninger for din krop som at ryge tre cigaretter. På en uge svarer det til at ryge en hel pakke. Det kan du tænke over, hvis du synes, du har for travlt til at løbe en tur.

Problemet er ikke så synligt

At være i god form kan spare dig for en lang række problemer med helbredet, da motion en fremragende effekt på blandt andet forhøjet blodtryk og diabetes samt adskillige kræfttyper og hjertekarsygdomme. Og det må heller ej glemmes, at motion også har en gavnlig effekt på den mentale sundhed og kan forebygge depression og andre psykiske lidelser.

Til TV 2 fortæller idrætsfysiolog og tidligere OL-guldvinder i roning Eskild Ebbesen, at inaktivitet er et stort sundhedsproblem, fordi det er så synligt som f.eks. rygning.

– Det er stadig hamrende usundt at ryge, men det er også hamrende usundt at være inaktiv. Problemet er, at folk godt ved, om de ryger eller ej, men ikke alle ved, at de er inaktive. Mange føler, at de har travlt, men det er travlhed foran en computer og ikke nødvendigvis af fysisk karakter, fortsætter Eskild Ebbesen videre.

Fodbold kan være vejen frem

Konferencen på SDU satte ikke kun fokus på, hvor vigtigt det er for ens sundhed at rør sig, men fremhævede særligt fodbold som effektiv måde at gøre det på.

Nogle af professorerne tillagde endda fodbold samme virkning som medicin. Det er særligt de mange temposkift i fodbold, der styrker konditionen. Holdsport fremhæves i det hele taget, fordi der heri er et socialt aspekt, som ofte sørger for, at man bliver ved.

Ikke alle er til fodbold

Det er dog sådan, at fodbold ikke appellerer til alle og det er heller ikke alle, som bør dyrke det. Netop de mange temposkift og desuden den store mængde kontakt øger risikoen for skade – især blandt udøvere der ikke er i god form.

Tak til Formula Swiss

Der skal lyde et stort tak for hjælpen i forbindelse med udfærdigelsen af denne artikel.

Hvis du ikke kender Formula Swiss, så det et schweizisk selskab, der er eksperter inden for helse. Se deres store udvalg af højkvalitets CBD-olie her https://dk.formulaswiss.com/collections/cbd-olie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*